XI. Székelyföldi regionális népdalvetélkedő

A Csíkszeredai Gyermekek Háza a Tiszta Forrás Alapítvánnyal együttműködve tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Csak tiszta forrásból – Székelyföldi regionális népdalvetélkedőt.
A verseny célja a székelyföldi népi énekes hagyományok megőrzése, ápolása, népszerűsítése és művelése, a tehetséges fiatalok felkarolása, pártolása, a fiatal korosztály ízlésének és identitástudatának fejlesztése.
Részvevői a Székelyföld és a szórványban élő székelység különböző vidékein megrendezett (Háromszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Marosszék, Aranyosszék, Moldva, Barcaság) népdalvetélkedők nyertesei, IV.-XII. osztályos tanulók.
Tekintettel az egyre tovább húzódó vírushelyzetre, az idén is online konferencia formájában szervezzük meg a vetélkedőt, a Google Meet alkalmazást használva. Ebbe minden résztvevő gmail-es e-mail címről kell majd belépjen (fontos a jó minőségű internetkapcsolat), a verseny időpontja előtt 15 perccel, a következő linkkel: https://meet.google.com/pbr-aehm-jwe. A korcsoportonkénti belépés időpontját, a jelentkezők számának függvényében, a verseny előtti nap (pénteken) kiírjuk a Tiszta Forrás Alapítvány Facebook oldalára.
Kezdési időpont: 2021. december 4-e, szombat, 10 óra.
Értékelő bizottság:
Rothné Györfi Erzsébet – Csíkszereda
Dr. Szalay Zoltán – Csíkszereda
Haáz Sándor – Székelyudvarhely
Szabó Zsuzsa – Székelyudvarhely
Erőss Judit – Sepsiszentgyörgy
István Ildikó – Sepsiszentgyörgy
Kásler Magdi – Marosvásárhley
A versenyzőket három korcsoportban értékeljük: IV–V., VI–VII., és VIII–XII. osztályosok.
A résztvevők emléklapot, illetve oklevelet és egyéb díjakat, a felkészítő tanárok hivatalos igazolást kapnak.
Ezeket a vetélkedő után eljuttatjuk a megyei szervezőknek.
Versenykövetelmények:
A jelentkezők készítenek egy 7 (IV-V. osztályosok), 10 (VI–VII. osztályosok), illetve 15 (VIII-XII. osztályosok) népdalból álló listát, amiből legalább 5 a saját tájegységüket képviselje. Ebből a listából egyet a versenyző, egyet a zsűri választ. A listát a Tiszta Forrás Alapítvány e-mail címére kérjük elküldeni dec. 3-án, csütörtökön éjfélig (tisztaforrasalapitvany97@gmail.com). A dokumentumot a versenyző nevével nevezzék el, mögéje írva az osztályt is, amelyikben jár (például: Székely Janka VII.docx, László András IV.pdf stb.)
A verseny során elsősorban a tiszta, csengő hang, a szép hangszín, a listán szereplő népdalok értéke és nem utolsó sorban az előadásmód hitelessége, meggyőző ereje érvényesül. Kérjük a versenyzőket, hogy lehetőség szerint népviseletben (vagy amennyiben nincs, ünnepi öltözetben) jelentkezzenek be a felületre.
A résztvevők adatait a következő linkre kattintva töltsék ki, december 3-áig:
https://forms.gle/2ep9KDh1vNQhszBA9
Bővebb információk: zszalay@upcmail.ro, mobil: 0744558544 (Antal Rozália).
Támogató:k Hagyományok Háza – Budapest, Bethlen Gábor Alap – Budapest